Is zelfstandige worden iets voor jou?

Als je een eigen zaak wil starten, dan moet je je goed voorbereiden. Informeer je daarom grondig. Dit kan aan de hand van de publicatie Mijn eigen zaak: starten met kennis van zakenvan ‘Agentschap Innoveren en Ondernemen’ (VLAIO).

Stedenbouwkundige- of milieuvergunning nodig?

We adviseren om steeds navraag te doen bij de dienst Ruimtelijk Ordening. Zij informeren je of je de activiteiten die je zou willen uitoefenen wel degelijk mag worden uitgebaat op de vestigingsplaats die je op het oog hebt.

Verder kan je ook bij die dienst terecht voor de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning. Je gaat best ook na of je al dan niet een milieuvergunning nodig hebt voor de zaak die je wil opstarten. Handelsvestigingen met een netto verkoopoppervlakte van meer dan 400 m² hebben ook een kleinhandelsvergunning nodig.

Ondernemingsloketten:

Verder bestaan er gespecialiseerde organisaties die je graag van de nodige, correcte startersinformatie voorzien: de ondernemingsloketten. Via deze link kan je het ondernemingsloket in jouw buurt zoeken.

Wil je een horecazaak starten?

Dan verwijzen we je graag door naar de Startersbrochure van Horeca Vlaanderen. In deze brochure vind je informatie die nuttig kan zijn. Hier kan je je ‘tapvergunning’ aanvragen.

Op volgende websites vind je een handige infobrochure betreffende het opstarten van een handelszaak:

Op deze link vind je alle nodige info die je nodig hebt als een zelfstandige zaak wilt opstarten. Deze brochure wordt uitgegeven door FOD Economie.

Indien je nog vragen hebt kan je steeds terecht bij de dienst ondernemen.
Telefonisch zijn wij te bereken op het nummer 011/43.02.04 of per e-mail: ondernemen@beringen.be